PERJALANAN KE HULL

Share this article

Jumaat: 11 Mac 2022

n

JAM 6AM, KAMI dah sedia nak keluar heret beg kebenetton sito ufficiale luvme human hair wigs geox saldi 2023 beneton saldi negozi geox piu vicino a me beneton saldi geox saldi geox outlet online relaxdays online shop negozi tata scarpe geox uomo outlet geox outlet online benetton saldi online negozi geox vicino a me tata italia negozi stesen kereta api King Cross. Pembantu hotel kata, tak perlu buat apa-apa, cuma pastikan tak ada barang ditinggal dan keluar aje macam biasa sebab pintu bilik dengan pintu hadapan tu guna pin code aje, jadi boleh check out anytime.

nn

Tiket kereta api ke Hull ni aku dah booking sebulan sebelumnya. Masa planning backpacking ni aku dah booking siap-siap tiket kapal terbang, kereta api, bas dan booking untuk hotel sekali. Untuk tiket dua orang ke Hull ni aku bayar £48.20. Charge print tiket pula £1 per tiket.

Ini ajelah perjalanan kereta api yang murah di UK. Kalau nak beli tiket kereta api ke tempat-tempat lain pula, tambangnya mengalahkan tambang kapal terbang kos rendah antarabangsa. Mahal ya amat! Jadi selain kereta api, aku tempah siap-siap tiket bas NationalExpress untuk perjalanan-perjalanan lain.

nn

Semalam, aku dah print tiket kat mesin tiket di King Cross, jadi semua dah settled. Tiket masuk platform dengan tiket kereta api semua ada pada aku. Kami sampai kat stesen dalam 6.30 pagi. Jadi siap-siap beli air di Greggs dan sandwich di M&S. Macam orang kaya je kan beli kat M&S pula. Sama je kat M&S ke kat Waitrose ke, sandwich + air + crisps £3.50.

nn

Sambil minum kopi tengok papan elektronik. Dalam kul 7am, kereta api London North Eastern Railway ke Hull dah ada di Platform. Kami pun terus tarik beg. Kereta api ni akan bawa kami ke Doncaster dan tiba di sana jam 9.40am. Dari situ kami akan turun dan naik kereta api ke Hull jam 10.05am dan dijangka tiba jam 11.11am pula.

Kereta api London North Eastern Railway ni sangat selesa. Sepanjang jalan aku dok mengunyah aje. Kali ni memang beli jajan banyak sikit. Mungkin sebab Jumaat pagi, kereta api ni tak penuh, jadi memang sangat-sangat selesa. Sambil layan jajan, layan juga pemandangan ladang-ladang kat luar jendela.

nn

Tiba aje di Doncaster, kami terus cari platform untuk kereta api ke Hull. Tu dia…. platformnya jauh di hujung. Dari bangunan utama stesen kereta api Doncaster kena naik jejantas ke seberang sana dan jalan lagi.. sampai jumpa Platform 0. Yep, dah tak ada nombor dah Platform ni.

Kereta api yang ke Hull pula jenis kereta api kampung. Duduk aje mana-mana. Walaupun kereta api kampung, masih lagi selesa. Tak apalah kan, dah bayar murah, terima aje apanya.

n

Sampai di stesen kereta api Hull, tepat jam 11.11am dan Marina dan Abang Annis dah tunggu. Ya Allah, lebih 10 tahun tak ke sini. Kali terakhir datang dengan arwah mak, pun naik kereta api, dari Glasgow.

nn

Alhamdulillah, kami rehat dulu di sini dan Alhamdulillah Abang Annis bawak Atok bersolat Jumaat di Hull.

You might also enjoy

KE DUBLIN

Isnin lepas, saya mengendeng ikut ‘housemate’ pergi ke menyeberang laut

DESTINASI TERAKHIR: MANCHESTER

Jumaat: 18 Mac 2022 HARI NI KAMI tinggalkan Glasgow dan mulakan perjalanan ke Manchester pula. Ini bandar terakhir kami di UK sebelum…

DUNEDIN, IBU KOTA SCOTLAND

Rabu: 16 Mac 2022 BAS KAMI KE Edinburgh bertolak jam 9.40 pagi. Awal pagi kami dah ke Buchanan Bus Station untuk naik bas ke ibu kota…

HELLO GLASGOW!

Selasa: 15 Mac 2022 INILAH TEMPAT JATUH bangun selama 5 tahun. Banyak kenangan pahit manis di sini. Bandar yang menyatukan kami yang ke…

BYE HULL, SAMPAI KETEMU LAGI

Isnin: 14 Mac 2022 TIBA MASA KAMI tinggalkan bandar York dan pasangan yang dah jadi keluarga angkat aku. Hari ni kami akan ke Glasgow…

KOTA DI BALIK TEMBOK

Sunday: 13 Mac 2022 HARI NI KAMI ke York pula. Asalnya nak cari carboot tapi memandangkan masih lagi dalam bulan musim sejuk, belum ada…

KNARESBOROUGH PEKAN FAIRY TALE

Sabtu: 12 Mac 2022 HARI NI KAMI ke Knaresborough. Tempat ni lebih kurang 70 batu jauhnya dari Hull. Jadi, pagi lepas sarapan, kami pun…

JALAN-JALAN KOTA LONDON

Khamis: 10 Mac 2022 MEMANG SENGAJA TAK lama di Kota London (KL). Bagi aku tak ada apa sangat di sini walaupun banyak tempat-tempat…