KOTA DI BALIK TEMBOK

Share this article

Sunday: 13 Mac 2022

n

HARI NI KAMI ke York pula. Asalnya nak caribest human hair wigs for black females geox sito ufficiale www marella orders com custom youth hockey jerseys benetton uomo saldi negozi tata scarpe luvme human hair wigs saldi geox uomo custom maple leafs jersey negozi tata scarpe geox saldi uomo geox sito ufficiale saldi custom dallas stars jersey tata shop online calzature tata carboot tapi memandangkan masih lagi dalam bulan musim sejuk, belum ada carboot yang buka lagi. Bila check website, yang paling awal pun minggu depan. Jadi kami terus aje ke York.

nn

Rasanya dah banyak orang cerita fasal York kan? Jadi tak perlulah nak bercerita fasal tempat ni. Lagipun aku dah beberapa kali ke York. Bolehlah kalau nak santai-santai di sini.

Dulu masa aku ke sini, memang banyak tempat di York aku pergi. Antaranya York National Railway Museum sebab aku memang suka kereta api. Masa arwah mak datang melawat pada 2010, aku bawak dia ke York juga, Kami jalan-jalan tepi sungai dan bergambar di depan York Minster. Tapi wajib bergambar kat Clifford Towers ni tau. Masa ni daffodils dah mula berbunga. Ini bunga pertama yang akan kembang akhir bulan sejuk dan awal nak masuk musim bunga.

Satu lagi tempat wajib pergi di York mestilah The Shambles. Satu daripada lorong-lorong paling tua di sini. Bangunan di The Shambles memang sangat tua sampai ada yang dah senget benget. Rasanya kalau tolak sikit, boleh runtuh satu barisan bangunan. Kalau di sini juga kena explore the Shambles Market. Macam-macam souvenirs atau handmade items ada dijual di sini. Memang sedia untuk para pelancong.

n

n

n

n

n

n

Harry Potter memang terkenal di UK, jadi kedai-kedai yang jual barang-barang franchise ni memang banyak di UK. Kat York ni pun ada. Kalau korang jenis yang suka Harry Potter mungkin boleh ke sini. Tapi lebih baik pergi masa hari biasa rasanya sebab kalau hujung minggu atau cuti, tempat ni memang ramai orang.

n

Lepas jalan-jalan, tiba masa untuk makan hahaha. Kali ni Abang Annis ajak ke di Ate O’Clock Restaurant. Tempat ni macam posh sikitlah. Makanan berdaging of course tak halal tapi masih ada pilihan vegetarian. Walaupun vegetarian kena tanya juga sama ada mereka ada gunakan arak antara bahan dalam masakan dorang.

n

n

n

Tak sah kalau tak ambil gambar kat lorong Ate O’Clock ni sebab lawa sangat dia letak lampu-lampu hiasan.

nnnnnn

You might also enjoy

KE DUBLIN

Isnin lepas, saya mengendeng ikut ‘housemate’ pergi ke menyeberang laut

DESTINASI TERAKHIR: MANCHESTER

Jumaat: 18 Mac 2022 HARI NI KAMI tinggalkan Glasgow dan mulakan perjalanan ke Manchester pula. Ini bandar terakhir kami di UK sebelum…

DUNEDIN, IBU KOTA SCOTLAND

Rabu: 16 Mac 2022 BAS KAMI KE Edinburgh bertolak jam 9.40 pagi. Awal pagi kami dah ke Buchanan Bus Station untuk naik bas ke ibu kota…

HELLO GLASGOW!

Selasa: 15 Mac 2022 INILAH TEMPAT JATUH bangun selama 5 tahun. Banyak kenangan pahit manis di sini. Bandar yang menyatukan kami yang ke…

BYE HULL, SAMPAI KETEMU LAGI

Isnin: 14 Mac 2022 TIBA MASA KAMI tinggalkan bandar York dan pasangan yang dah jadi keluarga angkat aku. Hari ni kami akan ke Glasgow…

KNARESBOROUGH PEKAN FAIRY TALE

Sabtu: 12 Mac 2022 HARI NI KAMI ke Knaresborough. Tempat ni lebih kurang 70 batu jauhnya dari Hull. Jadi, pagi lepas sarapan, kami pun…

PERJALANAN KE HULL

Jumaat: 11 Mac 2022 JAM 6AM, KAMI dah sedia nak keluar heret beg ke stesen kereta api King Cross. Pembantu hotel kata, tak perlu buat…

JALAN-JALAN KOTA LONDON

Khamis: 10 Mac 2022 MEMANG SENGAJA TAK lama di Kota London (KL). Bagi aku tak ada apa sangat di sini walaupun banyak tempat-tempat…