สวย CHIANG MAI

Share this article

Thailand 01 – 5 Februari 2015 .

Walaupun Bangkok tak jejak lagi, kali ni gatal kaki nak naik terus ke utara negara tu. Chiang Mai. Konon-kononnya nak bersantai dalam bulan kelahiran. Jadi, memandangkan AirAsia ada flight murah, terus aje booking.

Pagi-pagi buta dah tercongok di KLIA2 untuk penerbangan jam 6.55 pagi. Tu diaa… dah tak ada flight lagi murah dan lagi awal gamaknya, aku ni. Gigih ambil shuttle bus dari KL Sentral sebab itu yang paling murah. Berlemoih badan mengangkut beg, tapi nak bercuti punya fasal.. sanggup!

Aku gi dengan ‘kawan’ hahahaha. Dan memang trip ini dirancang sebab ‘kawan’ ada ‘kawan’ di Chiang Mai, jadi tak adalah sampai-sampai bandar utara ni, terus macam rusa masuk kampung. Kurang-kurangnya kat airport dah ada orang akan jemput bawa ke hotel.

Sebab kami sampai jam 8.40 pagi, destinasi pertama mestilah cari sarapan kan? Makanya, kami dibawa ke Halal Street yang berdekatan sebuah Masjid Ban Ho, masjid Cina yang paling popular di Chiang Mai. Alamatnya 31 Charoenprathet Rd, Tambon Chang Moi, Amphoe Mueang Chiang Mai, Chang Wat Chiang Mai 50100, Thailand

Kawasan ni memang terkenal dengan makanan Cina kerana penduduk Islam Cina yang tinggal di sini adalah pendatang dari Yunnan, China. Banyak kedai dan restoran Halal kat sini, tinggal nak pilih nak makan apa.

Walaupun, banyak tanda yang bertulis bahasa Siam, ada nama kedai ditulis dalam Bahasa Inggeris. Tapi, yang penting tu kedai dan gerai kat sini ada logo HALAL dan premis dorang pun dijaga bersih.

Makanan yang terkenal kat sini atau, bahagian utara ini adalah mi sup yang dikenali sebagai ‘Khao Soi’. Biasanya mereka menggunaka dua jenis mi: mi beras biasa atau mi telur. Supnya seperti kari bersantan.

Tapi, memandangkan aku kurang suka dengan mi kari (tak kira apa pun versinya), aku pilih sup jernih. Ha.. yang ni kalau pergi kedai makanan Cina (HALAL) aku selalunya pilih mihun dalam sup jernih. Kalau boleh, satu mangkuk sup tu aku hirup sampai kering ha ha ha

Tak ada apa sangat aktiviti aku buat di Chiang Mai ni, sebab memang asalnya cuma nak bersantai aje kan. Cuma aktiviti wajib adalah siang tido dalam bilik, malam gi cari makan kat pasar malam. Ronda-ronda seround dua, balik tido ha ha ha..

Kalau korang kerja macam aku, keluar gi ofis jam 8 pagi balik jam 1 pagi, memang kalau gi holiday, alamatnya qada’ tido ajelah. Apatah lagi kalau bilik tu tilamnya empuk, aircondition pulak nyaman.. memang melangkah ke alam mimpilah jawabnya.

Nak cerita fasal pasar malam?

Memang pasar malam kat Chiang Mai ni sangat happening. Macam-macam ada. Dari baju, aksesori, makanan dan tempat mengurut, semua settled. Dia punya pasar tu memang panjang. Sesuai sangat lepas letih jalan kaki tu, dapatkan khidmat mengurut. Bukan takat mengurut Siam tu aje, siapa-siapa nak try spa ikan pun ada.

Sepanjang-panjang jalan kat simpang Tha Pae dengan Chang Klang tu macam-macam gerai ada. Pukul 6pm dorang dah mula berniaga sampai jam 11.30 malam.

Kita orang memang jalan-jalan area situ aje. Tapi kul 10 malam aku dah lembik dah. Balik naik tuk tuk. Punyalah dia ambil jalan jauh sebab nak kitaorang bayar mahal sikit. Tak pe lantaklah, yang penting aku tak perlu jalan kaki balik. (Padahal hari terakhir kat Chiang Mai tu baru jumpa jalan short-cut balik ha ha ha)

Masa tengah meronda kat pasar malam tu, kami terjumpa dengan sorang abang ni. Alamak nama dah tak ingat, tapi dia asal Kelantan dan bekerja secara haram sebagai pemandu pelancong kat Chiang Mai tu. Dia ada bagi kad nama dia tapi mana ntah aku letak. So, dia offer kalau nak jalan-jalan di Chiang Mai dia boleh bawak. Fikir juga sebab tak ada aktiviti langsung nak dibuat kat Chiang Mai ni lebih baik kita ikut tour dia.

So, malam tu lepas bincang sikit, kitaorang setujulah nak ambil tour dengan abang ni. Lagipun kitaorang memang tak ada arah tujuan, tak tau nak gi mana, buat apa kat Chiang Mai ni. Silap aku juga, tak ada buat plan apa pun. Ingat cuma nak explore Chiang Mai suka hati aku aje.

CHIANG MAI bahagian 2

CHIANG MAI bahagian 3

CHIANG MAI bahagian 4

#cuti #holiday #chiangmai #pasarmalam #nightmarket #chiangmainightmarket #nightmarketchiangmai #pasarmalamchiangmai #aiskrim #theimperialmaepinghotel #masjidbanho #banhomosque #halalchiangmai #halalfoodthailand #halalfoodchiangmai #khaosoi #khaosoy

You might also enjoy

KE DUBLIN

Isnin lepas, saya mengendeng ikut ‘housemate’ pergi ke menyeberang laut

DESTINASI TERAKHIR: MANCHESTER

Jumaat: 18 Mac 2022 HARI NI KAMI tinggalkan Glasgow dan mulakan perjalanan ke Manchester pula. Ini bandar terakhir kami di UK sebelum…

DUNEDIN, IBU KOTA SCOTLAND

Rabu: 16 Mac 2022 BAS KAMI KE Edinburgh bertolak jam 9.40 pagi. Awal pagi kami dah ke Buchanan Bus Station untuk naik bas ke ibu kota…

HELLO GLASGOW!

Selasa: 15 Mac 2022 INILAH TEMPAT JATUH bangun selama 5 tahun. Banyak kenangan pahit manis di sini. Bandar yang menyatukan kami yang ke…

BYE HULL, SAMPAI KETEMU LAGI

Isnin: 14 Mac 2022 TIBA MASA KAMI tinggalkan bandar York dan pasangan yang dah jadi keluarga angkat aku. Hari ni kami akan ke Glasgow…

KOTA DI BALIK TEMBOK

Sunday: 13 Mac 2022 HARI NI KAMI ke York pula. Asalnya nak cari carboot tapi memandangkan masih lagi dalam bulan musim sejuk, belum ada…

KNARESBOROUGH PEKAN FAIRY TALE

Sabtu: 12 Mac 2022 HARI NI KAMI ke Knaresborough. Tempat ni lebih kurang 70 batu jauhnya dari Hull. Jadi, pagi lepas sarapan, kami pun…

PERJALANAN KE HULL

Jumaat: 11 Mac 2022 JAM 6AM, KAMI dah sedia nak keluar heret beg ke stesen kereta api King Cross. Pembantu hotel kata, tak perlu buat…